Skip to content

Grecia este renumită pentru multe lucruri. Este leagănul civilizației occidentale, găzduiește temple maiestuoase și este locul unde democrația și Jocurilor Olimpice au luat naștere.

Gătitul și mâncatul sunt o artă centrală pentru societatea din Grecia modernă, a cărei bucătărie este un amalgam armonios și irezistibil de influențe de-a lungul istoriei antice a acestei națiuni foarte vechi. O modalitate excelentă de a începe această călătorie spre bucătăria grecească este prin a explora colecția delicioasă de deserturi tradiționale.

Unul dintre cele mai populare deserturi de patiserie din Grecia este „Bougatsa”. Este făcut din mai multe straturi stivuite de aluat filo, înfășurat în jurul unei umpluturi dulce asemănătoare unei creme. Se coace apoi, se pudrează cu zahăr sau scorțișoară, se taie bucățele și se servește fierbinte. Se crede că Bougatsa își are originea în regiunea grecească de nord-est a Macedoniei, în special Serres, deoarece majoritatea grecilor imigranți s-au stabilit acolo după războiul greco-turc din 1922.

Portokalopita provine din regiunea Chania a insulei Creta și este o prăjitură însiropată cu portocale care are o textură pufoasă asemănătoare unui sufleu de portocale. Chiar dacă Portokalopita are reputația de a fi unul dintre cele mai ușore deserturi de făcut, a avea proporțiile potrivite de ingrediente este esențială pentru a simți savoarea portocalelor îmbinate cu aromele de scorțișoară și vanilie. Aceasta se servește rece cu iaurt sau înghețată.

Kataifi este cel mai faimos desert din Orientul Mijlociu. Originea acestui desert este necunoscută, dar a devenit cunoscută în întreaga lume datorită aromei sale dulci și sărate. Kataifi este făcut dintr-un aluat mărunțit care este apoi copt pentru a produce o textură crocantă și unică. Kaitafi este de obicei însoțit de miere, nuci sau fistic, dintre care nucile sunt cele mai comune.

Lemonopita este o plăcintă grecească delicioasă cu lămâie, făcută fără făină. Această prăjitură este preparată cu iaurt grecesc, suc de lămâie, coajă și mult aluat filo mărunțit.

Crocant, cu nuci și extra siropos, probabil cel mai faimos desert grecesc și motivul multor lupte între diferite țări din Orientul Mijlociu și Balcani. Baklava grecească este un desert tradițional delicios, format din straturi de filo auriu crocant, umplut cu nucă mărunțită și ornat cu sirop de miere. Rețetă de baklava grecească poate fi rezumată în trei etape cheie: pregătirea umpluturii cu nuci, stratificarea foilor filo și pregătirea siropului parfumat. Baklava poate fi păstrată atât în frigider, cât și la temperatura camerei acoperită cu o folie alimentară timp de 2-3 zile.

Făcut cu un tip special de pâine deshidratată înmuiată în sirop de zahăr, deliciosul Ekmek Kadayıfı este preparat în mod tradițional în timpul sărbătorilor grecești. Acest desert simplu, dar bogat, este acoperit cu o smântână groasă, numită kaymak, și este servit fie cu fistic zdrobit, fie cu nuci. Se crede că Ekmek Kadayıfı își are originea în Orientul Mijlociu, dar astăzi acest desert popular poate fi savurat în restaurante și patiserii din întreaga lume.

De la prăjituri extra siropoase precum Portokalopita, Lemonopita până la deserturi de patiserie grecești, precum Kataifi, Saragli și Baklava. Un lucru au în comun toate aceste deserturi și anume umiditatea siropului parfumat, care le face pe fiecare pur și simplu irezistibile.

 

Te așteptăm la Thessaly Greek Taverna în Cluj-Napoca!