Skip to content

Cultura alimentară greacă este una dintre cele mai faimoase de pe planetă. Ingredientele emblematice, cum ar fi uleiul de măsline proaspăt, fructele și legumele mediteraneene gustoase și brânzeturile feta de fermă se reunesc pentru a crea ceva cu adevărat unic și special. Fiind una dintre cele mai vechi regiuni producătoare de vin din lume, Grecia are o istorie impresionantă și străveche cu vinificația. Grecii antici au descoperit vinul ca un dar al naturii și l-au transformat într-o operă de artă. Vinul și cultura greacă au crescut unul lângă altul, devenind comori atemporale care și-au lăsat amprenta în istorie.

Viticultura este una dintre cele mai vitale culturi ale sectorului agricol grecesc. Timp de mai multe milenii, vinul ca aliment, a jucat rolul de catalizator în Grecia, constituind întotdeauna un pilon al nutriției. Din antichitate și până în prezent, vinul a jucat mai multe roluri în viața grecilor. Acesta a venit ca o completarea în alimentația poporului, ca parte a religiei sau ca pură plăcre în sărbătorile dionisiace.

Timp de mulți ani, producătorii de vin greci au păstrat caracteristicile vinului încă de la început, în timp ce au integrat tot mai multe idei despre distilare, îmbutelierea și păstrarea vinului.

„Boutari” este una dintre cele mai premiate și istorice companii de vinificație din Grecia. De la înființarea sa în 1879 în Naoussa, compania a pus bazele producției de vin de calitate superioară și a contribuit foarte mult la dezvoltarea soiurilor indigene în toate regiunile Greciei.

Boutari Goumenissa

Vinul Roșu Goumenissa 2015, Boutari compus din 50% Merlot din podgoria comunitații Gerakona și 50% Xinomavro din podgoria proprie, Goumenissa este o îmbinare armonioasă între fructe coapte (cireș, smochin și coacăz negru) și arome precum lemnul, scorțioșoara, vanilia și tutunul.

Podgorie: Boutari Goumenissa

Regiune: Goumenissa

Vinificatie: Strugurii Xinomavro și Merlot suferă o presare moale din care se obține pulpa fiecărui soi.

Compoziția este apoi amestecată împreună în rezervoare din oțel inoxidabil în porții egale.

Boutari practică macerarea la rece. Înainte de începerea fermentației propriu-zise, ​​strugurii sunt lăsați la 50ºF timp de 3 zile.

Se lasă apoi să crească temperatura și începe fermentația alcoolică. Urmează fermentația malolactică în bariche noi de stejar francez, unde vinul va învechi timp de 12 luni.

Invechire: 12 luni in butoaie de stejar.

Potential de invechire: 10-15 ani.

Alcool: 12.5% vol.

Asocieri culinare: Gyros de porc, Souvlaki, Bifteki de vită, Cârnați de porc, Cotlet de miel.

A se servi la o temperatură de 16-18 grade.

Boutari Rose Demi-Sec

Un alt soi de vin din gama Boutari este și Vinul Rose demisec având un complex de arome proaspete și dulci de fructe roșii (în principal căpșuni) alături de mentă și ierburi aromatice. Podgoriile din Naoussa sunt situate pe versanții însoriți din sud-est Muntelui Vermio, ferite de vânturile reci din nord. Precipitațiile abundente și clima relativ rece joacă un rol benefic în dezvoltarea și fertilizarea viței de vie.

Podgorie: Boutari Naoussa

Compoziție: 60% Xinomavro, 15% Syrah, 15% Cabernet Sauvignon și 10% Merlot.

Vinificatie: Vinificarea vinului trandafir. Sucul ramane cu coaja 12-20 ore, în functie de soi.

Alcool: 11.5% vol.

Asocieri culinare: Asocieri de mezeluri, brânzeturi dulci, fructe de mare, saganaki cu creveți.

A se servi la o temperatură de 8-9 grade.

 

Te așteptăm la Thessaly Greek Taverna în Cluj-Napoca!