Skip to content

Bucătăria grecescă este renumită pentru aromele sale puternice, dar este cunoscută ca fiind și una dintre cele mai sănătoase din lume.

Deși fiecare masă grecească este proaspătă și primitoare, ea reprezintă și o călătorie în istoria Greciei.

Metodele de gătit și ingredientele de bază nu s-au schimbat semnificativ de-a lungul timpului.

Unele alimente precum pâinea, măslinele, fructele de mare și vinul fac parte din dieta grecilor și în zilele noastre.

 

Cu toate acestea, mâncarea grecească are de-a face cu mult mai mult decât doar arome și mâncăruri. Totul este despre ingredientele excelente, procedura îndelungată implicată în pregătirea mâncării, și cultura de a împărtăși feluri de mâncare și cu ceilalți.

Grecia este o națiune foarte mică care produce o cantitate incredibilă de brânzeturi, uleiuri, fructe, cereale și legume. Acestea sunt alimentele care stau la baza regimului tradițional grecesc, la care se adaugă varietate și nutriție. Clima propice este ideală pentru producerea acestor alimente și ingrediente care stau la baza bucătăriei grecești.

 

Grecia are peste 2.000 de insule, dintre care aproximativ 170 sunt locuite, ceea ce face ca peștele și fructele de mare parte populară și comună din dieta grecilor. Peștele fiind consumat mai des decât carnea deoarece este mai disponibil pe scară largă, acesta având si numeroase beneficii pentru sănătatea oamenilor. Unele dintre principalele preparate cu fructe de mare din Grecia sunt: Saganaki de creveți, Calmarul umplut grecesc, Bibanul grecesc, Peștele grecesc și Sepia cu spanac.

 

Saganaki cu creveți este un preparat tradițional care folosește creveți medii sau chiar mari flambați în Ouzo și mult sos de roșii ușor picant pentru a oferi un plus de aromă. Ingredientul cel mai important al acestui preparat este brânza feta care îi conferă o aromă ușor acidulată dar extrem de delicioasă. „Saganki” este diminutivul de la sagani, cuvânt preluat din limba turcă, un vas din cupru în care se prepară și se servește mâncarea direct la masă.

 

Calamarul este o delicatesă deosebită în bucătăria grecească si unul dintre cele mai populare feluri de mâncare, în special vara pe malul mării, la un pahar de ouzo sau de vin alb. Calamarul fiind foarte versatil poate fi preparat în mai multe moduri în bucătăria grecească, atât la grătar, cât și umplut dar cea mai îndrăgită rețetă rămâne cea de inele de calamar prăjite în ulei de măsline. Există peste 300 de specii de calamari ce variază ca dimensiune, de la 30 de cm până la 18 metri lungime.

Prima carte de bucate din istorie a fost scrisă de grecii antici. Există mai multe moduri în care fructele de mare se prepară în Grecia. Una dintre cele mai populare este plaki, care este un fel de mâncare cu fructe de mare copate care implică ceapă, lămâie, roșii și alte legume, în funcție de ceea ce este disponibil. La acest preparat se mai adaugă un pește întreg precum macroul sau bibanul, în funcție de preferință.

 

Grecia este și va rămâne o destinație de vis cu o bucătărie tradițională, simplă și plină de savoare în care trebuie să ajungi.

 

Te așteptăm să guști din bunătățile preparatelor Grecești, la Thessaly Greek Taverna pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, numărul 120 în Cluj-Napoca!

 

Te așteptăm la Thessaly Greek Taverna în Cluj-Napoca!