Skip to content

În fiecare an, mii de festivaluri gastronomice au loc în fiecare colț al regiunii mediteraneene, iar Grecia, care se mândrește cu una dintre cele mai sănătoase diete din lume, nu putea lipsi de la această sărbătoare.

Deoarece țara este cunoscută pentru mâncărurile și băuturile sale delicioase, mai multe festivaluri culinare celebrează mâncarea și băuturile grecești.

Aceste festivaluri alimentare sunt o modalitate excelentă de a încerca mâncarea și băuturile grecești și de a învăța despre cultura lor.

Dacă ești un gurmand, iată care sunt festivalurile de mâncare grecească pe care ar trebui să le adăugi pe lista de dorințe.

 

Festivalul brânzei Feta din Elassona

La fiecare doi ani, în septembrie, orașul Elassona sărbătorește cel mai popular produs al regiunii, brânza feta! Thessaly, în centrul Greciei, este un producător important de brânză feta, această brânză specială de caș alb cu saramură, fabricată în mod tradițional în Grecia. Regiunea produce anual 27.000 de tone de brânză feta, o cifră care reprezintă aproape 30% din producția totală de brânză feta din țară.

Potrivit mitologiei, arta fabricării brânzei feta a fost transmisă oamenilor de către zeii greci. Astăzi, feta ocupă un loc special în inima grecilor și ar fi un păcat să mănânci celebra salată grecească fără ea!

 

Festivalul Sardinelor

Orașul Skala Kaloni, situat la Marea Egee, este locul unde se găsesc cele mai bune sardine din Europa. În prima săptămână din august, piața principală a orașului se transformă într-un mare restaurant în aer liber, dedicat prezentării acestui pește gustos.

Oaspeții pot gusta sardine proaspete (care au fost prinse în acea dimineață și sărate pe vas), sardine la grătar și sardine prăjite. Muzica și spectacolele locale și, bineînțeles, ouzo, sunt oferite alături de diferitele feluri de mâncare cu tematica sardine.

 

Festivalul Melcului

Fie prăjiți, fie cu anghinare, dovlecei și cartofi la cuptor, cu ierburi sărate în unt sau în tocană, nu există un singur mod de a pregăti o mâncare suculentă de melci cretani. Contrar credinței populare, melcii nu sunt doar o delicatesă franțuzească. În Creta, familiile mănâncă melci, care în dialectul local se numesc „chohli”, cel puțin o dată pe săptămână.

Nu a trecut mult timp până când diverse festivaluri ale melcilor au început să apară peste tot în Creta pentru a sărbători fascinația localnicilor pentru acest deliciu tradițional. Festivalul melcilor din Vlaheronitisa, un sat din regiunea Chania, va deveni din nou locul unde toți pasionații de melci din Creta și din străinătate vor fi prezenți în prima sâmbătă din august.

 

Festivalul Ciupercilor

Grevena, situată în partea de nord a Greciei, este capitala ciupercilor din această țară. Peste două sute de specii de ciuperci cresc printre dealurile verzi din zonă. „Sezonul” ciupercilor se încheie oficial la sfârșitul verii și, în fiecare an, pasionații de ciuperci, bucătarii și comercianții din toată Grecia sosesc pentru festivalul anual. Vizitatorii pot participa la seminarii pentru a afla mai multe despre ciupercile delicate și delicioase și pot lua parte la excursii de explorare a ciupercilor.

Una dintre cele mai bune părți ale festivalului este, în mod evident, oportunitatea de a gusta diverse delicatese, cum ar fi gemul de ciuperci, trufele, lichiorul de ciuperci, murăturile de ciuperci, alături de numeroase paste și alte mâncăruri care încorporează ciuperci. Festivalul oferă, de asemenea, muzică live, camping și drumeții prin peisajul pitoresc.

 

Festivalul berii din Corfu

Dacă ai nevoie de un motiv în plus pentru a vizita plajele și peisajele uimitoare din Corfu, poți folosi Festivalul Berii din Corfu ca un motiv în plus.

Festivalul de vară de cinci zile este unul dintre cele mai recente festivaluri anuale și oferă intrare gratuită. În fiecare an, organizatorii festivalului selectează o țară pentru a fi prezentată în timpul festivalului, evidențiind băuturile lor locale și naționale, alături de cele ale berarilor și distilatorilor din Corfu.

Festivalul nu evidențiază doar berea, ci include și preparate din bucătăria locală și din cea a țării prezentate, alături de artă, muzică și spectacole zilnice.

 

Există multe motive pentru care ar trebui să vizitezi Grecia.

Țara are o istorie bogată, peisaje de neuitat, o viață de noapte captivantă și plaje incredibile. Totuși, niciunul dintre aceste lucruri nu întrece mâncarea.

În fiecare an au loc numeroase festivaluri de mâncare și băutură, care le permit localnicilor și străinilor să guste, să se bucure și să aprecieze diferite bucătării grecești.

Însă pentru a-ți potoli aceste pofte grecești, noi te așteptăm la Thessaly Greek Taverna pentru a savura din armonia și experiențele culinare grecești chiar în inima Transilvaniei.

 

Te așteptăm la Thessaly Greek Taverna în Cluj-Napoca!