Skip to content

Paștele în Grecia – Tradiții și obiceiuri

Paștele ortodox grecesc sau „Pascha” este cea mai importantă sărbătoare religioasă și culturală din Grecia onorată prin diverse obiceiuri și ceremonii religioase. Pentru biserică este o celebrare a morții și învierii lui Hristos, datând din cele mai vechi timpuri. De asemenea,  marchează schimbarea anotimpurilor și sosirea primăverii. Sărbătoarea Paștelui ortodox grecesc durează o săptămână și include o serie de festivități.

Lunea Sfântă este dedicată vieții lui Iosif, fiul patriarhului Iacob, care a fost vândut ca sclav în Egipt, și ale cărui aventuri reflectă viața lui Hristos și suferințele sale. De asemenea, este dedicată poveștii smochinului fără rod pe care Hristos l-a uscat, smochinul simbolizând sufletul fiecărui om lipsit de virtute.

Marțea Sfântă este dedicată parabolei celor zece fecioare, care are ca scop să-i învețe pe oameni să fie plini de credință, precum și parabolei „Taladwn”, care are ca scop să-i învețe pe oameni să fie harnici și să-și cultive spiritualitatea.

Miercurea Sfântă este dedicată Mariei Magdalena, care și-a regretat viața de păcat, i-a spălat picioarele lui Hristos cu smirnă și a fost iertată datorită credinței sale puternice.

În Joia Sfântă, creștinismul sărbătorește Cina cea de Taină a lui Iisus Hristos cu cei doisprezece apostoli. În comemorarea ultimei cine, în Joia Sfântă, în casele grecești au loc pregătirile pentru Învierea lui Iisus Hristos. Conform tradiției toată lumea prepară delicioasa pâine dulce, numită Tsoureki. Aceasta se mănâncă de Paște deoarece cele trei împletituri ale pâinii reprezintă Sfânta Treime.

Ouăle au fost un simbol al reînnoirii vieții încă din antichitate, în timp ce culoarea roșie simbolizează sângele lui Hristos. În ultimii ani, familiile urmează tradiția de a vopsi ouă roșii pentru Paștele grecesc, iar copiii familiilor își asumă sarcina de a le decora cu diverse materiale. Ouăle vopsite nu trebuie mâncate până în noaptea de Duminică Mare, după ce are loc învierea lui Iisus.

În Vinerea Mare este o atmosferă sumbră, de doliu în care se oficiază atât slujba de dimineață, cât și una de seară. Această atmosferă tristă este curând întreruptă în adevăratul stil grecesc, cu multă mâncare și muzică grecească.

Sâmbătă seara târziu, înainte de miezul nopții, toți oamenii merg la biserică în ținute formale, ținând în mână lumănări. Slujba din noaptea de Sâmbăta Mare este o experiență cu adevărat unică. Este singurul și unicul ritual religios la care marea majoritate a grecilor participă. Punctul culminant al nopții este în jurul miezului nopții, când imnurile care se cântă se îndulcesc ca niște șoapte și toată lumea se pregătește pentru momentul glorios care urmează, Învierea lui Iisus Hristos!

Preotul iese din altar ținând în mână focul sfânt și îl împarte credincioșilor entuziaști care așteaptă cu răbdare. Îi invită pe oameni spunându-le să „vină să ia lumina!”. Oamenii își pasează focul unii altora și chiar și ultima lumânare este aprinsă înainte ca toată lumea să înceapă să părăsească biserica pentru a duce focul sfânt la casa lor.

Duminica Mare este despre familie. După spargerea ouălor, grecii iau masa în familie. Principalul fel de mâncare conține măruntaiele mielului chiar înainte de a fi fript împreună cu câteva legume verzi (salată, mărar și ceapă) fierte împreună. Muzica populară tradițională grecească poate fi auzită peste tot în Grecia, iar oamenii se răsfață cu multă mâncare în timp ce beau și dansează toată ziua. Este ocazia perfectă pentru membrii familiei să se reunească.

Te așteptăm la Thessaly Greek Taverna în Cluj-Napoca!