Crăciunul grecesc (Christougena) este sărbătorit pe 25 decembrie și este momentul în care familiile se reunesc pentru a sărbători. De-a lungul sărbătorilor de Crăciun există mai multe tradiții grecești de Crăciun care au trecut din generație în generație și care sunt încă sărbătorite.
Cele mai populare tradiții sunt decorarea bărcii de Crăciun, colindele grecești de Crăciun, tradiția tortului Sfântului Vasile, rodia, „kalikatzaroi”. Și, bineînțeles, toate bunătățile grecești de Crăciun, pe care fiecare gospodărie le pregătește în perioada Crăciunului.
Bărci și copaci de Crăciun
Deși pomii de Crăciun sunt extrem de populari în România, în insulele Greciei pot fi găsiți atât pomi de Crăciun, cât și bărci. De-a lungul istoriei țării, soțiile și copiii greci împodobeau bărci de lemn pentru a-și întâmpina soții și fiii întorși de pe mare, în siguranță. Astăzi, tradiția încă se păstrează.
Colinde grecești
Colindele grecești de Crăciun (Kalanda)e se cântă dimineața din Ajunul Crăciunului (24 decembrie), dimineața din Ajunul Anului Nou (31 decembrie) și dimineața din Ajunul Epifaniei (5 ianuarie).
Copii merg din casă în casă pentru a cânta colinde. Ei sunt acompaniați de un triunghi de metal și uneori de tobe și primesc câte o mică sumă de bani din partea locuitorilor fiecărei case. Versurile colindelor grecești de Crăciun urează prosperitate și noroc pentru familie.
Prăjitura Sfântului Vasile (Vasilopita)
Prăjitura Sfântului Vasile (vasilopita) este o prăjitură sau o pâine tradițională grecească servită la miezul nopții, în ajunul Anului Nou, pentru a sărbători viața Sfântului Vasile. „Agios Vasilis” (Sfântul Vasile) este Moș Crăciun conform tradițiilor grecești de Crăciun. După ce se coace prăjitura, o monedă este introdusă în prăjitură, atunci când este tăiată, se spune că persoana care găsește moneda o să aibă noroc pentru restul anului.
Conform tradițiilor grecești de Crăciun, în fiecare an, după miezul nopții gospodarul taie prăjitura în bucăți. Prima bucată tăiată este pentru Hristos, a doua pentru Fecioara Maria și a treia pentru casă. Apoi, restul tortului este tăiat în bucăți pentru membrii familiei, în ordinea vârstei.
Dulciuri tradiționale grecești de Crăciun
În afară de vasilopita, mai există și alte dulciuri tradiționale de Crăciun, care sunt melomakarona, kourabiedes și diples.
Kourabiedes au o origine otomană, în timp ce melomakarona (prăjituri grecești cu miere) își au rădăcinile în perioada bizantină. Aceste două bunătăți de Crăciun sunt cele mai tradiționale dulciuri pe care fiecare gospodărie grecească le pregătește și le servește pe parcursul sărbătorilor de Crăciun.
Diples, care este un produs de patiserie siropoasă din Peloponezc care este foarte popular în perioada Crăciunului.
Tradiții grecești de Crăciun –
Rodia a fost un simbol al norocului, al fertilității și al prosperității în Grecia și în mitologia greacă timp de mii de ani. În timpul sărbătorilor rodiile sunt folosite ca decorațiuni de Crăciun și agățate pe ușile caselor.
Conform tradițiilor grecești, în ajunul Anului Nou, imediat după miezul nopții, gospodarul stă în fața casei și sparge o rodie aruncând-o pe pragul ușii. Semințele fructului împrăștiate pe jos înseamnă fericire și sănătate pentru familie.
Sfântul Vasile (Agios Vassileios)
Versiunea greacă a lui Moș Crăciun este Sfântul Vasile (Agios Vassileios). Potrivit tradițiilor grecești de Crăciun, grecii asociază oferirea de cadouri cu Sfântul Vasile, un bătrân cu barbă albă și haină roșie.
Sărbătoarea Sfântului Vasile este pe 1 ianuarie, așa că aceasta este ziua în care grecii obișnuiesc să facă schimb de cadouri. „Agios Vasilis” vine în fiecare casă în Ajunul Crăciunului, ducând cadouri pentru copii.
Epifania pe 6 ianuarie
Oamenii din Grecia sărbătoresc, de asemenea, Epifania pe 6 ianuarie. În Biserica Ortodoxă Greacă, Epifania sărbătorește botezul lui Iisus când era om. Este cunoscut și sub numele de „Binecuvântarea apelor”. Există multe evenimente în întreaga țară în care tinerii se scufundă în lacuri foarte reci, râuri și în mare pentru a încerca să fie primii care primesc o cruce care a fost binecuvântată de un preot și aruncată în apă.
Cel care primește primul crucea este menit să aibă noroc în anul următor. Festivalurile de Epifanie includ, de asemenea, binecuvântări de bărci și nave, muzică, dansuri și multă mâncare.